“Festival d´Automne” – Paryžius


2011 rugsėjį Paryžiuje – Festival d´Automne

Festival d´Automne – Paryžiaus rudens festivalis savo programoje sujungia teatrą, koncertus, šokį, kiną ir parodas bei iki pat Kalėdų aprėpia kone visą miestą. Tradiciškai į avangardinius menus orientuoto Festival d´Automne pagrindą sudaro menininkų iš viso pasaulio darbai, prieš tai niekada nerodyti Prancūzijoje. Nuo pačių savo ištakų Festivalis siekė pristatyti pasauliui nežinomus vardus, palaikyti novatoriškus meninius ieškojimus. Taipogi į programą įtraukiami pripažintų korifėjų, avangardo klasikų darbai.

Festival d´Automne pradeda Prancūzijos teatro metro, sapnų ir paslapčių teritorijos tyrinėtojo, režisieriaus Claude Regy spektakliu. Išskirtinis režisieriau maksimalisto, pasitelkiančio radikaliai minimalistines išraiškos priemones pastatymas „Brume de Dieu” realizuojamas unikaliame, į nieką nepanašiame sceniniame landšafte. Prietema, tyla, sulėtintas judesys – taip apibūdinama magiška Claude Regy teatrinė karalystė.

Festival d´Automne taipogi siūlo puikią galimybę susitikti su šveicarų teatro genijumi Christoph’u Marthaler’iu, kuris šį pavasarį su savo kūrybine komanda keliavo po didžiuosius Grenlandijos ledynus, kur kartu su seniai pamirštais žmonėmis surado seniai pamirštas dainas. Šie atradimai atsispindi naujausiame jo spektaklyje „± 0″.

Paryžius nuo septintojo dešimtmečio nelieka abejingas amerikiečiui režisieriui Robert‘ui Wilson‘ui, 1971 metais savo spektakliu „Deafman Glance” pakerėjusiu Prancūzijos intelektualų ir menininkų širdis. Rašytojas Louis Aragon įkvėptas šio pastatymo sėdo rašyti “atvirą laišką” poetui ir siurrealizmo teoretikui André Breton‘ui – apie spektaklį, apie meną, apie mokslą, apie laisvę. Nuo to laiko Robert‘as Wilson‘as tampa Festival d´Automne svečiu kiekvieną kartą, išleidus naują premjerą. Šiais metais Festivalyje pristatomas vokiška „Berliner Ensemble” premjera pagal Frank’o Wedekind’o „Lulu“, su puikia vokiečių aktore Angela Winkler pagrindiniame vaidmenyje. Ši aktorė pelnytai vadinama „aktore – išimtimi“, kurios teatrinė būtis nepasiduoda jokiems kritikų apibrėžimams. Muziką šiam Robert‘o Wilson‘o pastatymui sukūrė Lou Reed.

Pagrindinė kino retrospektyva šių metų Festival d´Automne metu dedikuota vengrų kino režisieriaus Bela Tar‘o kūrybai. Šio fenomenaliai tolimo ir gilaus žvilgsnio menininko filmai bus rodomi Paryžiaus Pompidou Centre.

Programa: www.festival-automne.com

About Melpomenė

Pats anonimiškiausias, pats brutaliausias, pats nešvankiausias blogas apie Lietuvos teatrą.