Dūris teatru

Aktorių ansamblis „Degam“ pristato naujausią savo spektaklį pagal škoto David Harrower pjesę, kai kam juoką, o kai kam gal net siaubą, keliančiu pavadinimu – „Peiliai vištose“. Jis sufleruoja visais laikais žmogų lydinčią spektaklio temą – tai savęs ir meilės pažinimo kaina. Kūrėjai klausia: „Ar gali paprasčiausia lietaus bala apversti aukštyn kojom visą pasaulio suvokimą?“ Spektaklį galite pamatyti Menų spaustuvėje lapkričio 13 d.antradienį.

 Jauna, naivi kaimo moteris, eidama lauku, pamato šviežiai prilytą balą, ir…  jos gyvenimas negrįžtamai pasikeičia. Keisti klausimai staiga plūsteli į  moters galvą: kaip ir kodėl  mūsų mintys keičia šalia esančius daiktus,  reiškinius ir žmones?  Ar meilė – toks pat daiktas, kaip  batai, lova ar durys?..

Jos vyras, artojas, arklius mylintis labiau, nei žmoną, į šiuos klausimus atsakyti nenori ir negali. Vieną rytą vyras liepia moteriai nuvežti grūdus į malūną. Malūnininkas, vienintelis kaime turintis rašalo ir popieriaus, ragina moterį užrašyti  jai ramybės neduodančias mintis. Pamažu vienišo malūnininko širdyje įsiplieskia aistra jaunai moteriai…

Žemė pamažu  slysta iš po moters kojų: pasaulio tvarka, kuri atrodė amžina ir nekintanti, lygiai kaip amžina ir nekintanti atrodė meilė savo vyrui, – viskas   tampa  laikina, netikra, reliatyvu. O  staiga užgriuvę įvykiai – vyro išdavystė,  gimstantys jausmai  malūnininkui, – verčia ją permąstyt  gyvenimą ir spręsti  esmines būties – meilės, gyvenimo prasmės – problemas.

Per kelias paras, – tiek laiko rutuliojasi spektaklio įvykiai, – prabėga visas moters gyvenimas – nuo  tamsios, naivios ir nepatyrusios  žmonos iki brandžios, mokančios mylėti ir aukotis meilės vardan moters.

Pagrindinė spektaklio mintis  glūdi pačiame pjesės pavadinime: savęs pažinimas, savos prigimties ar pašaukimo realizavimas visada yra skausmingas procesas. „Tai tarsi peilio dūris, – kainos, kurią reikia mokėti už pažinimą, metafora“, – sako režisierius Gintaras Liutkevičius.

Aktorių trupei „Degam“ šis spektaklis – tai naujas kūrybinis iššūkis ir kartu tolesnis savos teatrinės kalbos ieškojimas.   Santūri, lakoniška personažų kalba, meilės intriga ir šekspyriškom aistrom grįstas spektaklio veiksmas susieti įdomiais plastinės  raiškos elementais.

Škotas David Harrower (g. 1966)  yra  populiarus ir žinomas dramaturgas visame pasaulyje. Jo pjesę „Peiliai vištose“ žurnalas „Theater Heute“ išrinko geriausia metų užsienio pjese.

About Melpomenė

Pats anonimiškiausias, pats brutaliausias, pats nešvankiausias blogas apie Lietuvos teatrą.