Aktorius niekada nemiršta

Taip pasakė aktorius Rimgaudas Karvelis, vakar pristatydamas savo naujausią kūdikį – dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis“ antrąją dalį, aprėpusią 1975 – 1985 metus. Aktoriau žodžiai ir filmas – lyg išplėšti iš širdies, gluminantys savo paprastumu, tiesa ir tikrumu. Visu tuo kas prarasta, nesugrąžinamai prarasta čia ir dabar, mūsų chaotiškame laike.


Foto Ramūnas Danisevičius

Rimgaudas Karvelis – šviesusis, naivusis, gerasis Jaunimo teatro metraštininkas. 78 metų aktorius tiesia nugara ir skvarbiu žvilgsniu – vaidina, fotografuoja ir filmuoja. Į istoriją žvelgdamas pro meilės teatrui ir švelnios ironijos teatro veikėjų atžvilgiu, prizmę sukuria universalų ir labai nostalgišką, į širdį prabylantį meno kūrinį. Būtent toks – išbaigtas, tobulas savo netobulumu ir labai individualiu, autentišku požiūriu į Pasaulį, Teatrą, Žmogų man išliks Karvelio Metraštis. Prakalbinęs ir į užslėptus prisiminimus stumtelėjęs pačius mylimiausius Jaunimo teatro aktorius – Arūną Storpirštį, Kristiną Andrejauskaitę, Vytautą Taukinaitį, Algirdą Latėną, Remigijų Vilkaitį, Vidą Petkevičių. Iš jų prisiminimų, senų nuotraukų, afišų, filmuotos medžiagos susidėliojo kvapą gniaužianti teatrinė odisėja, garbaus teatro kritiko Marko Petuchausko dėka gavusi vardą, titulą, žymę – režisierės Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtukas. Būtent 1975 metais prasidėjo jų kelias, jų revoliucija ir didžiosios pergalės šio teatro scenoje.

„Bebenčiukas“, „Jasonas“, „Škac mirtie, visados škac“, „Ugnies medžioklė su varovais“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Duokiškis“, „Kvadratas“, „Pirosmanis“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“, „Haroldas ir Modė“, „Brolis Alioša“ – Dalios Tamulevičiūtės ir Eimunto Nekrošiaus spektakliai rodyti šimtus kartų, spektakliai kurių dalį aš dar spėjau pamatyti praėjusio šimtmečio paskutiniame dešimtmetyje. Spektakliai išmokę nebijoti mirties ir spektakliai teigiantys, kad aktorius niekada nemiršta ir kad aktorius po spektaklio gali jaustis lyg priėjęs išpažinties. Toks buvo apvalantis, išlaisvinantis, nušviečiantis ir šviečiantis Jaunimo teatro dešimtmetis. Išlikęs Rimgaudo Karvelio sukurtame metraštyje ir gal visų tada buvusių ir tebeesančių šiame teatre širdyse?

About Melpomenė

Pats anonimiškiausias, pats brutaliausias, pats nešvankiausias blogas apie Lietuvos teatrą.