Dėmesio! Po premjeros Prancūzijoje Vidas Bareikis tęsia „Ne teatro“ tradicijas Lietuvoje

Vos grįžęs iš Prancūzijos, kur sausio 16 d. įvyko spektaklio „club 27“ premjera, režisierius V.Bareikis pradėjo naujojo spektaklio repeticijas. Neseniai Menų spaustuvės rezidentais tapęs teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvas, šią savaitę savo naujuosiuose namuose pradėjo ruoštis spektaklio-provokacijos „MR.FLUXUS“ arba „ŠARLATANAI?“ premjerai. Spektaklis kuriamas remiantis  Amerikos lietuvio, Fluxus judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno biografiniais faktais.

„Fluxus” judėjimą Jurgis Mačiūnas pradėjo septintajame XX a. dešimtmetyje JAV. Jono Meko bei  kitų Fluxus artistų nuomone, J.Mačiūnas buvo debesies bei Hitlerio hibridas, tuo tarpu jis pats menininkus vadino tiesiog šarlatanais. Savo trumpą gyvenimą paaukojęs absurdiškiausių projektų kūrimui („Fortepijono veiksmai“, „Pasaulinė mėšlo kolekcija”, „Berlyno labirintas”)  jo pabaigoje Jurgis sau uždavė klausimą: „O gal mes patys ir buvom tik šarlatanai?“ Šis klausimas ir paskatino teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvą pasinerti į Mačiūno sukurtą „Fluxus” pasaulį.

„Nuo pat susikūrimo teatro judėjimas „No theatre“ nevengia eksperimentų ir kiekvienu nauju darbu stengiasi sau bei aplinkiniams kelti naujus klausimus bei provokuoti šiandieninį teatro žiūrovą. Pirmasis šio spektaklio akibrokštas – internetinio puslapio www.sarlatanai.lt gimimas, kurio potencialūs taikiniai – visi pasaulio menininkai. Kitas mūsų eksperimentas ­­­- spektaklis bus rodomas tik tris kartus, kitaip tariant, per tris dienas aktoriai suvaidins premjerą, pagrindinį spektaklį ir paskutinį, o tolimesnį jo likimą lems Lietuvos teatro žiūrovai, iš kurių lauksime atsako, ar yra poreikis šiam kūriniui gyvuoti toliau. Mat kartais kyla dilema – ar tik mes patys nesame tie šarlatanai ir ar nėra taip, kad šiuo metu tik šešiems šimtams žmonių (būtent tiek žiūrovų ir turės galimybę pamatyti spektaklį) iš tiesų ir tereikia teatro“ – sako spektaklio režisierius V.Bareikis.

Spektaklio kūrybinis procesas prasidėjo 2011 m. vasarą, bendradarbiaujant su Druskininkų teatro festivaliu, kurio uždarymo akcentu tapo „MR.FLUXUS“ arba „ŠARLATANAI?“ išankstinė premjera. Šis pasirodymas buvo ne tik plačiai komentuojamas Lietuvos teatro kuluaruose, bet ir sulaukė palankių publikos reakcijų.

„Keisčiausia, kad šis spektaklis prasidėjo tikrai ne įžengus į salę, ar prasidėjus pirmajam pasirodymui, o daug anksčiau. Labirintas buvo puiki priemonė, kuri ištrynė ribą tarp paprastkliūčių ruožo ir prasidėsiančio „vaidinimo“ ar „ne-vaidinimo“. Manau, kad ši forma kuo puikiausiai atspindi „No theatre“ kryptį ne tik pažodžiui, bet ir idėjiškai. Supranti, kad šis „spektaklis“… jau vyksta labai seniai, o ir jo pabaiga tampa sutartiniu reikalu. Šarlatanai…“ – citata iš išankstinę spektaklio premjerą mačiusio žiūrovo įrašo internetiniame dienoraštyje.

 „Pirmiausia paminėčiau tai, kad visas šis įvykis kvepia adrenalinu bei tikru teatro nuotykiu. Gera, kai gali dirbti su savo komanda – su „No theatre“ esame nuėję jau tam tikrą kelio atkarpą, pažįstame vieni kitus, todėl lengvai peršokame kai kuriuos spektaklio kūrimo etapus. Su Vidu esame kūrybiniame dialoge, kurį, tikiuosi, vystys nauji ieškojimai ir atradimai. Pati „Fluxus“ idėja man įrodo, kad visgi menas ir pirmiausia teatras yra kolektyvinė veikla ir tik stipri komanda gali pasiekti didelių rezultatų bei pajusti bendrą kūrybinę satisfakciją. Spektaklyje vaidinu Jurgį Mačiūną, daug mistifikuojamą, nepaprastą asmenybę, kuri Lietuvoje yra nepelnytai pamiršta. Esu laimingas, kad šiame kūrybos procese turiu galimybę susipažinti su visa šio žmogaus kurta meno fantazija, ir galiu bent trumpam pabūti jo kailyje” – sakė Ainis Storpirštis, kuris jau trečiojoje šio sezono premjeroje atliks pagrindinį vaidmenį.

 

Teatro judėjimas „No theatre“ tęsia savo ne teatro tradiciją ir vieninteles tris premjeras pristatys netradicinėje teatrui erdvėje – „LION skater“ riedlenčių parke (Kauno g. 5, „Kablys“).

vasario 29 d. 21 h., kovo 1 d. 19 h., kovo 2 d. 19 h.

Bilietais prekiauja  „Bilietų Pasaulis”

Daugiau info www.sarlatanai.lt

„Šarlatanų manifestas“ video:

http://www.youtube.com/watch?v=YurDuHfAefo

About Melpomenė

Pats anonimiškiausias, pats brutaliausias, pats nešvankiausias blogas apie Lietuvos teatrą.